Med en husvagn eller en husbil är det lätt att ta sig runt, och man kan bo på många olika platser. Allra bäst fungerar det för det mesta dock att bo på en campingplats. Campingplatser finns överallt i Sverige, inte minst ligger många av dem i närheten till turistmål som Kolmårdens djurpark eller de öländska sandstränderna.

Det finns också campingplatser som utgör turistmål i sig själva, just genom sin höga kvalitet. Bra restauranger, ett stort utbud av aktiviteter, gratis wifi och eget lekland är inte ovanligt idag. Mycket har hänt sedan 80-talet.

Allra populärast är campingplatserna på västkusten, Öland och Gotland, de delar av Sverige som har flest soltimmar per år. Men det går att driva en populär campingplats nästan var som helst i Sverige, utom möjligen i fjällen. Det som framför allt krävs är en omsorg om besökare i alla åldrar, och en vilja att ständigt utveckla sin camping.

Byske och Piteå

En av de populäraste campingplatserna i Sverige ligger i Byske, tre mil norr om Skellefteå. Byske havsbad är en få femstjärniga campingplatser i Sverige, och har bl.a. en restaurang med fullständiga rättigheter, uppvärmda pooler och en BMX-bana. Det finns dessutom ett rikt utbud av aktiviteter i omgivningen: man kan fiska i Byskeälven eller prova på westernridning i Fällfors.

Västerbotten och Norrbotten förknippas kanske inte framför allt med sol och bad, även om solen ju är uppe längre på sommaren ju längre norrut i landet man kommer. Utanför Piteå finns en annan av de mest populära campingplatserna inte bara i Norrland utan i hela Sverige. Pite havsbad satte svenskt rekord för badvattentemperatur tre år i rad på 50-talet, och stod i fokus för TV3:s dokusåpa Svenska Rivieran. Den långa sandstranden har länge lockat till sig badare, och sedan 40-talet har det funnits en camping här. Idag är Pite havsbad öppet året runt, även om det bara går att campa där på sommaren.

Fler tips på bra campingplatser i Sverige finns i tidningen Amelias sammanställning över campingplatser som passar för barnfamiljer.