Att få punktering på bilen är inget man vill ha, även om man har ett extradäck i bakluckan. Snart kan det vara möjligt att åka runt med bildäck som lagar sig själv. 

bil reperationPå dack365.se finns det mängder av däck att välja och vraka mellan. Och däck behöver vi byta ut då och då för att vara en säker förare på vägarna. Dock kommer man i framtiden att kunna använda däck som lagar sig själv, något många tror kommer att revolutionera branschen.

Nytt innovativt material

Det är tidningen Ny Teknik som skriver om denna nyhet där polymerforskare kan ha kommit på en lösning för ett material som lagar sig själv. Vad detta skulle leda till är att man som bilförare inte behöver ställas inför googlingen hur man byter däck, samt att man inte behöver köpa nytt däck i onödan, speciellt inte om man kanske precis köpt däck. Det är forskare i Tyskland, på Leibniz-Institut som håller på att ta fram denna lösning som är, med den enkla och snabba förklaringen, ett gummi som kommer att kunna laga sig själv. Vad man gör är att man tillsätter kol och kväve som sedan blir ett gummimaterial som blir mycket elastiskt och tåligt. Materialet kommer kunna laga en slitning eller ett snitt, vilket är fantastiskt om denna lösning kommer kunna ta sig ut på vägarna.

Byta till vinterdäck

Många är det som fasar inför bytet till vinterdäck, och av den anledningen är det fler som kör med vinterdäck året runt skriver tidningen hd.se. Men, att inte ta tag i däckfrågan är att göra både sig själv, sina medtrafikanter och miljön skada. På Expressen finns bra tips på hur man ska gå tillväga, och här kommer även en vide som visar på hur du på bästa sätt gå tillväga. Eller, så gör du som de flesta och lämnar in bilen på service.