Körkort kostar en hel del att ta, och kostnaderna för körkortet är något som länge debatterats både högt och lågt – men nu gör regeringen slag i saken och startar en utredning om att undersöka möjligheten till att kunna ta ett CSN-lån för att bekosta tagningen av körkortet.

Tjej i bil och visar soitt körkort tillsammans med en körskolelärareAtt ett körkort är en bra investering för framtiden, det är något som verkligen stämmer då körkortet faktiskt öppnar upp för nya jobbmöjligheter och mycket mer. Men att ta kortet är dyrt, och rent av för dyrt för många. Vilket har gjort att bland annat Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har uttalat sig om hur denna finansiella orättvisa gör att personer går miste om jobb efter jobb bara för att de inte har råd att själva betala för sin körkortsutbildning. Därför kommer det nya goda nyheter från regeringens sida: man har äntligen startat en utredning om att öppna upp möjligheten att ta körkortet med hjälp av CSN-lån, ett förslag framlagt av ingen mindre än Vänsterpartiet.

Började pratas om CSN-lån redan under valrörelsen

Visst är detta inte första gången som CSN-finansierat lån skulle kunna vara lösningen på att få fler unga att ta körkort, redan 2014 under Socialdemokraternas valkampanj pratade Stefan Löfven varmt omkörkortsfinansieringen. Sedan hände ingenting. Detta beror dock till största sannolikhet att Miljöpartiet, som Socialdemokraterna kommit att regera tillsammans med, protesterat mot förslaget skriver Dagens Nyheter. Men nu är det dags, tack vare vänstern. Vad Vänsterpartiet nu gjort är nämligen att lyfta förslaget i samband med att budgeten för 2017 ska läggas, och det gör att regeringen måste utreda – så till hösten år 2018 kan vi mycket möjligt få möjlighet att låna via CSN för att ta vårt körkort, detta då tanken är att lånemöjligheten ska införas under mandatperioden som Socialdemokraterna har nu.

Kort fakta:

  • Körkortsutbildning på körskola kostar i genomsnitt omkring 15 000 kronor
  • Fler lektioner än vad som paketerats i körkortspaketen kostar mer
  • Uppkörning, halkbana och teoriprov kostar också
  • CSN-lån för körkort föreslås ha ett tak om 25 000 kronor.