Semestern är ett bra tillfälle för att se över vilket skick din sommarstuga är i och rusta upp den om det skulle behövas. Här får du tips om vad som kan vara bara att se över och rusta upp för att se till att ditt landställe hålls i fint skick, säsong efter säsong.

 

Sommarstugelivet är fantastiskt, men det gäller också att hålla sin stuga i gott skick för att det ska kunna bli långvarigt. Det krävs en hel del arbete för att hålla standarden i sommarhuset, men smart är att inte göra allt arbete samma sommar. Dela upp arbetet och bestäm vad som ska göras varje sommar. Ett renoveringsschema alltså, för du måste kunna planera arbetet för att också kunna ha lite semester.

 

Inspektera huset grundligt

 

Börja med att inspektera takpannorna, skriver Hemmets i en artikel där de tipsas om att rusta sommarstugan. Trasiga takpannor ska bytas ut och skeva rättas till. Kolla sedan husgrunden, har den tagit stryk av vinterns frost med sprickor och dylikt? Sedan är det dags att kika på fasaden.

 

”När målades fasaden senast? Har det gått några år kan det vara dags igen. Om fasaden är angripen av mögel eller alger bör du se till att förbehandla med icke basiskt mögelmedel innan du målar”, skriver Hemmets.

 

Gå vidare till att checka av vindskivornas skick, kolla trä och färg varje år då dessa slits hårt av väder och vind. Kolla sedan att fönster är i gott skick och hur hängrännorna ser ut. Dessa måste vara hela, ha bra genomrinning och får inte vara igenstoppade av smuts. Kolla skorstenens fogar om du har en sådan, den ska inte bara vara rejält sotad, utan också utan sprickbildning och annat läckage.