Plockat fram husbilen eller husvagnen för säsongen och mötts av en dålig lukt? Då är du inte ensam. Nästan alla som låtit sitt rullande hem stå ensamt en tid möts av en instängd och ibland unken doft – men denna går som tur är att få bukt med på ett enkelt och smidigt sätt.

Det finns ett enkelt knep för att bli av med dålig lukt i en husbil på ett enkelt och smidigt vis, utan att behöva använda sig av krångliga rengöringsapparater eller uråldriga husmorsknep, och det är genom att ta tillvara på naturens krafter genom att rengöra med ozon. Ozon är nämligen naturens egen reningsprodukt, och om du minns doften efter ett kraftigt regnoväder kan det vara intressant att känna till hur denna krispiga, klara luft faktiskt kommer av ozonet som släppts ut under stormen. Det är just den här kraften som företaget ozoneair.se tagit fasta på, och deras smarta luftrengörare omvandlar just syret i luften till aktivt ozon som sedan bryter ned och tar bort dålig lukt – oavsett om det är instängdhet, mögel eller annan dålig lukt som stinker ned i din husbil.

Ozon renar mer än luft

Ozon är inte bara en naturlig rengörare i luften utan kraften i ozonet kan även användas till att rena upp i vatten. Det är något som man tagit vara på runt om i landet på olika vattenreningsverk för att rensa bort slagg från läkemedel som spolats ned eller på annat sätt hamnat i vattnet. Landets största anläggning för detta hittas i Linköping och togs i bruk i fjol, vilket bland annat Sveriges Radio skrev om. Men det är inte bara i Sverige som denna metod används, det gör den även i vårt grannland:

”Ökad ozonering av råvattnet vidtogs när luktproblemen uppdagades. Råvattnet från från Esse å renas i tre steg, det första skedet är en flockning med kemikalier för att få humusmaterial att samlas på ytan. Det andra steget är rening i bassänger med ett metertjockt lager av aktivt kol i botten och det tredje steget är ozonering innan vattnet släpps ut i ledningsnätet.” – läs mer här.

Inte bara dålig lukt som kan störa en husbilssemester

Även om dålig lukt i husbilen eller i husvagnen inte är så trevligt så finns det saker man kan vara med om som är värre. Och just den typen av historier är vad Expressen samlat i en artikel där man bland annat skriver om paret som tvingades sova i bilen på grund av odjur i campingstugan de hyrt och om familjen som hyrt en husbil som visade sig inte ha blivit städad sedan förra användningen av den som dessutom skedde förra säsongen samt många fler mindre trevliga upplevelser. Så om det bara är dålig lukt som stör så kanske det inte är hela världen då man bara behöver köpa en ozonrenare och sen är lukten eliminerad – det tål att tänkas på!