Det absolut viktigaste när du kör ett fordon, oavsett vilket fordon du kör, är att du har ordentliga däck anpassade för väglaget du kör på. En ny trend som sprider sig är att ha så kallade åretrunt-däck – men dessa varåder nu experterna för då dessa inte alls är anpassade för det svenska väglaget.

1530975-parkedVilket däck du använder är avgörande för hur säker din körning är på vägarna. Detta för att det är däcken som greppar väglaget och håller fordonet på plats, låter dig bromsa i tid och hjälper dig minska bränsleförbrukningen. Det vill säga om du kör omkring med rätt däck förstås. Har du fel sorts däck för väglag och fordon är det en säker väg mot att olyckan snart är framme. Och är det en bil du kör är experterna eniga om en däcksort som du bör undvika till alla pris, nämligen åretrunt-däcket.

”Avgörande egenskap är gummiblandningen. Ju kallare det är desto härdigare mot kyla ska gummiblandningen vara för bra grepp. För bra livslängd och grepp vid varmare temperatur krävs gummiblandning som är härdigare mot värme.”

Citatet ovan kommer från Aftonbladet som delar en varning om just det allt populärare åretrunt-däcket. För visst låter det som en dröm: att slippa växla mellan olika däck bara för att årstiderna växlar. Det låter nästan för bra för att vara sant, och enligt experterna är det just vad det är också. Man varnar nämligen för att dessa inte är anpassade för det svenska väglaget och är rent sagt trafikfarliga. Anledningen till detta är att det inte finns något däck i världen som klarar av den här stora skillnaden på temperaturer som vi har i norr, här kan det vara minus 35 på vintern och plus 30 på sommaren. I andra länder däremot är temperaturskillnaden mellan årstiderna inte lika markant, och där kan dessa däck prestera bättre – men i Sverige är de en trafikfara. Vi har naturliga skäl till att vi har både vinter- och sommardäck, temperaturskillnaderna som antingen är framställda för låga eller höga temperaturer på ett sätt för att få ett bra väggrepp. Så undvik åretrunt-däck och byt till de däck som säsongen föreskriver dig att använda både enligt lag och efter sunt förnuft!