Att köpa husvagn är ett stort beslut och när man väljer måste man ha en del kunskap. Det är stor skillnad mellan olika vagnar. Man behöver dessutom ha en bil som orkar dra husvagnen och bra kopplingsanordning för att undvika att husvagnen lossnar.

3365586-bil-med-husvagn-pa-motorvag

De senaste åren har det rapporterats om ett gäng olyckor som inträffat på grund av att en husvagn har lossnat från bilen när ekipaget har varit i rullning. Senast i somras rapporterade Västerbotten-Kuriren att en husvagn lossnade från bilen på E4. Bilen hade blivit kvar på vägbanan, medan husvagnen hade åkt i diket. Hur husvagnen lossnat var vid tillfället oklart.

Välj en smart dragbil

Klart är i alla fall att man behöver en bra kopplingsanordning och att kulhandsken är ordentligt säkrad, för att kunna köra på vägarna och känna sig säker på att husvagnen inte ska lossna. Något annat som är viktigt för husvagnsägaren är att bilen orkar dra husvagnen. Har man en för klen bil kan det vara dags att byta bil. Bilar kan man hitta på Bilweb och är det en Volvo V40 man är ute efter, hittar man en här http://bilweb.se/sok/volvo/v40. När man väljer dragbil måste man försäkra sig om att den får dra en vagn som väger 1 300 kilo. En tyngre bil kan vara bra att ha som dragbil. Väljer man en liten bil för att man vill ha en snål bil resten av året, blir det inte behagligt att köra med husvagn på, skriver man på Göteborgs-Posten.

Hur tänka vid husvagnsköp?

När det kommer till att välja rätt husvagn bör man tänka med både hjärtat och hjärnan. Vill man att husvagnen ska ersätta tältet eller vill man att den ska ersätta sommarstugan? Då behöver man tänka lite olika. Vill man ha en ersättning för tältet blir husvagnen lite billigare eftersom att man egentligen bara är ute efter något som har väggar och tak. Vill man istället ha ett riktigt boende i sin husvagn bör man köpa en som har värmeanläggning, rejäla sängar, ett stort toalettutrymme och ett litet kök. På senare år har faktiskt fler valt husvagnssemester istället för utlandsresa, kan man läsa på Svenska Dagbladet.